Poradna Petzl Actik

Autor: | Vloženo: 19.09.2017 000 13:49 | Témata: Poradna Petzl Actik

Doba svitu

Ve specifikaci je udána doba svitu 60 hodin při 300 lumenech. Je to reálné? Nebo o řád jinde. I 6 hodin by bylo pěkných.
(Třeba úsporný Led Lenser SEO5 udává 7 hodin při 180 lumenech).
Klesá svítivost postupně nebo ji drží automatika.

  • 19. září 2017 - Oficiální zástupce obchodu Svitilny.eu

    Dobrý den,
    pokud by měla čelovka konstantní regulaci, tak by ty tři mikrotužkové AAA baterie utáhly 300 lumenů asi tak 1 hodinu. I to SEO5 výkon dost výrazně snižuje. Hodnota 60 hodin je tedy zcela virtuální a nějakým vyšším výkonem bude čelovka svítit jednotky hodin a zbytek bude skomírání až do zhasnutí.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (3)
    • Ne
  • QUILLCZ

    QUILLCZ

    19. září 2017

    Dobrý den,
    řady čelovek Petzl jsem popsal nyní již ve starém článku, nicméně Actik patří do řady ACTIVE a mrknout se na to můžete zde: http://www.quillcz.cz... - infrmace jsou stále platné a podle závislosti času a sv. toku lze lehce vypozorovat jaký je v čelovkách rozdíl.
    Ke srovnání čelovek LedLenser a Petzl lze říci pouze to, že je vždy důležité zjistit buď jakou metriku firmy k měření použily nebo přesnější údaj lm/W. Měření světelného toku totiž není žádná sranda. Někteří výrobci uvádějí údaj výrobce LED, který je totálním nesmyslem a jedná se o hodnoty měřené v laboratorních podmínkách s ideálním zdrojem, apod. To jsou např. hodnoty uváděné obvykle na eBay, kdy by měla čelovka na 2 AA baterie mít 3000 lumenů, apod.
    V outdoorových obchodech spíše odpovídáme na otázky: Kde čelovku, budete používat nejčastěji? K jakému účelu? Co očekáváte od napájení (dobíjení, snadná výměna, dlouhá životnost,...)? Chcete aby byla vodotěsná? A další otázky, které souvisí s použitím. Jestli má čelovka 100 neb 300 lumenů není podstatné. Podstatná je např. pro běžce informace, jestli v noci uvidí v lese nebo ne, po dobu alespoň 4 hodiny. To mu v dnešní době informace o lumenech bohužel neřekne.
    S pozdravem
    Petr Brinček - Quill outdoor

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne
    • Aleš

      20. září 2017 - Aleš

      Dobrý den,
      Díky za odpověď. Petzl s Led Lenserem jsem srovnávat nehodlal, jen jsem ho použil jako příklad. Beru, že obě to jsou renomované značky, ale pokud je v údajích výdrže +- srovnatelných výrobků řádový rozdíl, tak asi něco nesedí.

      Díky za odkaz na váš starší článek. Tam právě jsou pěkné tabulky typu: 100 lm = 2 hod, 50 lm = 6 hod. To mi může dát slušný obrázek o výdrži.

      U nového Actiku už jsem takovou tabulku nenašel. Ani u Petzla, natož u "výhradního dovozce" Verticalu.
      U Petzla náznak takové tabulky je, ale ve sloupečku "Burn time" je u všech režimů 60 hodin, ať svítíte, jak svítíte:
      https://www.petzl.com...

      Podle zařazení do řady Active a grafů ve vašem článku tedy počítám, že čelovka má automatiku držící konstantní svit odpovídající zvolenému režimu. Pokud ho už nemůže udržet, spadne do režimu "bludička" a v něm setrvá zbylých 58 hodin :-) ?

      Mám čelovku do hor, abych bezpečně dokončil výstup, zabalil a sestoupil. Funkci nesmí ohrozit déšť. Čím větší svítivost a výdrž tím lépe. Raději akceptuji postupné klesání svítivosti, než najednou zůstat potmě. (Jako u řady Classic). Můj dosavadní starý Petz Tikka je už silně překonaný.


    • QuillCz.Cz

      20. září 2017 - Oficiální zástupce obchodu QuillCz.Cz

      Ano, dá se říct, že modely Tikka jsou každý rok až dva inovované. Nové LEDky přinášejí vyšší svítivost a větší výdrž baterie. Samozřejmě změnou projde vždy i design.
      Osobně mám asi 20 čelovek od eBay až po renomované značky, po čelovku za 5000 Kč. Nejvíce jsem si zvykl na použití Beal FF120: http://www.quillcz.cz... Dle mého názoru ideální poměr výkon cena. Čelovka ničím nepřekvapí ani neoslní. Když ji někde rozbiju nebo ztratím, tak to zase tak moc nemrzí. Jedno jsem dostal od dodavatele před 5 lety a pořád funguje.
      Petr B. - Quill outdoor


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.